Oproblemă mondială

Accidentele rutiere

În jur de 1,3 milioane de oameni mor anual în accidente auto, acestea fiind printre primele cauze de deces la nivel mondial.

Adică într-un an e ca și cum ar muri cam toți oamenii care sunt, spre exemplu, în Vestul României. Orașe precum Timișoara, Zalăul, Aradul, împreună cu multe altele, ar dispărea în totalitate. Până la ultimul om.

La nivel mondial, aproximativ 40% din accidentele rutiere sunt cauzate de consumul de alcool. Așă că atunci când te urci la volan, ia aminte: nu există ,,Sunt ok, am băut doar o bere.”

Conform cercetărilor, cele mai multe accidente rutiere se produc sâmbătă seara între miezul nopții și trei dimineața. Da, exact, atunci când pleci băut din club sau restaurant și ți se pare,,n-are ce să ți se întâmple până acasă”.

Atunci când un conducător auto folosește telefonul, în special ca să scrie mesaje, în timp ce conduce, șansele să producă un accident cresc cu aproximativ 400%. Orice poate aștepta. Chiar și iubita/iubitul. Dar vieții nu îi poți spune ,,BRB”.

La fiecare 12 minute se produce un accident care are ca rezultat pierderi de vieți omenești. Chiar dacă O ORĂ de curs pare că nu se mai sfârșește, în acel timp, 5 vieți omenești o fac. 5 vieți care ar putea fi salvate.

Bărbații produc de două ori mai multe accidente decât femeile și zilnic au loc în jur de 3.287 de accidente mortale în lumeDa, nicio categorie de șoferi nu are imunitate în fața tragediilor.

Principala cauză a decesului tinerilor cu vârste cuprinse între 19 și 25 de ani este accidentul rutier, iar vârsta e în continua creștere. Da, este extraordinar să faci sport, să mănânci sănătos și să mergi regulat la medic. Dar pune pe lista lucrurilor care îți vor asigura o viață lungă și comportamentul în trafic.

Între viață și moarte

Traficul în România

România se află pe primul loc, într-un clasament al ţărilor Uniunii Europene, în ceea ce priveşte decesele din accidente rutiere. (raportat la numărul de victime şi populaţia totală, conform datelor Comisiei Europene). Ne-am dori cu toții să auzim la știri doar despre olimpicii țării, căci a rămâne în viață nu ar trebui să fie o competiție purtată în stradă.

În România, anul 2008 a fost cel mai sângeros din ultimii 17 ani, cu 3.000 de morţi pe străzi. Dacă încă nu-ți sună a ,,prea mult!”, încearcă să înmulțești cu o medie de alți zece oameni per victimă: familia și prietenii, a căror viață nu va mai fi nicicând la fel. Da, în realitatea sunt, anual, în jur de 30.000 de victime ale accidentelor rutiere mortale.

Alte 135.000 de persoane au suferit accidente grave în 2017, din care o mare parte au fost pietoni, ciclişti şi motociclişti.

135.000 înseamnă 135.000 de familii. 135.000 de mame care au plâns, îngrijorate și care s-au rugat pentru viața copiilor lor. 135.000 de frați sau surori au avut inima cât un purice, așteptând un chip optimist să iasă din sala de operație sau un telefon care să-i anunțe că pericolul a trecut. 135.000 de posibile iubite, soții, prieteni s-au gândit că este posibil că mâine să nu mai aibă pe cine să strângă în brațe. Că viața celor iubiți lor atână de un fir de ață. 135.000 de părinți s-au gândit cu groază că ar putea să-și îngroape copii. De atâtea ori 135.000 de mii că ți se frânge inima doar când îți imaginezi. Iar unii oameni au trăit asta pe propria piele.

Peste 8 din 10 accidente (82,2%) au avut loc pe sosele uscate. Maxim doua din 10 busituri au fost pe carosabil umed sau îngheţat etc.

Auzim atât de des la știri ,,accidentul a fost produs din cauza neadaptării vitezei la condițiile de vreme”. Dar de câte ori auzim: ,,accidentul a fost produs din cauza neadaptării infrastructurii la condițiile de mers în siguranță? ”.

Accidentele cauzate de șoferul băut la volan sunt duble față de cele cauzate de pietonul băut.

Prevenția este cuvântul cheie aici. Dacă ai chef să bei o bere, păstrează și 10 lei de taxi. Dacă mergi la o petrecere, lasă mașina acasă. Chiar și o cantitate mică de alcool îți afectează concentrarea, vederea și reflexele, indiferent cât de experimentat ești ca șofer.

Din total persoane accidentate mortal sau rănite în accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, în anul 2015, mai mult de jumătate, respectiv 58,9%, aveau vârsta de peste 30 ani.

Moartea nu discriminează și nu doar tinerii sunt un segment vulnerabil. Atenția, cunoașterea regulilor de circulație și condusul preventiv poate salva o viață: a ta sau a altora.

„Accidentele rutiere mortale şi vătămările cauzate de accidente rutiere le afectează nu doar pe victime, ci şi întreaga societate, costurile socio-economice estimate ridicându-se la 120 de miliarde de euro pe an”.

În spatele acestor cifre se ascund tot atâtea poveşti de doliu şi durere. Siguranţa rutieră este, fără doar şi poate, o responsabilitate a noastră, a tuturor.

Ultimele video-uri

Galerie Video